Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Παιδί στο.. φιλικό..

Καλησπέρα!

      Καλοκαιρία τις τελευταίες μέρες, στέγνωσε και κάνα ρούχο, που είχα ξεμείνει από σεντόνια και στο τέλος θα τα έβαζα ξανά με τη σειρά δεύτερη φορά, ήδη χρησιμοποιημένα. Είχε και αεράκι και οι πετσέτες στέγνωσαν σχεδόν, που είναι και δύσκολες στο στέγνωμα. 

      Προχτές είδα την ταινία Friends with Kids, δεν μπορώ να πω, ωραία ταινία. Συγκινητική ειδικά στο τέλος (όπως όλες θα μου πείτε). Πόσο εύκολο είναι να πάρει κανείς απόφαση να κάνει παιδί με ένα φιλικό πρόσωπο μόνο και μόνο για να μην μπει στο τρυπάκι της οικογένειας και της κατάντιας αυτής;


 Στην ταινία η σχέση αυτή τελικά δεν μένει φιλική μόνο. Που σημαίνει ότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Φαντάζομαι όμως αν συνέχιζε η ταινία να μας δείξει και στιγμές από τα επόμενα χρόνια, θα είχαμε τα ίδια προβλήματα όπως αυτά που φοβόντουσαν οι πρωταγωνιστές όταν πήραν την απόφαση να κάνουν παιδί στο φιλικό..

     Με έβαλε σε σκέψεις γενικά η ταινία, να κάνεις παιδί με μια φίλη σου και να το μεγαλώνετε μαζί, χωρίς τις δεσμεύσεις του "οικογενειακού βίου", του "γάμου" δηλ. Ο καθένας τη ζωή του και το παιδί και των δυο, οικογένεια μεν αλλά με την ευρεία έννοια. Δεν ξέρω αν θα το έπαιρνα απόφαση κάτι τέτοιο. Εάν όμως υπήρχε η φίλη που θα το πρότεινε, με δυσκολία θα απέρριπτα την πρόταση. Θα ήθελα ένα παιδί στη ζωή μου και αφού δεν γίνεται (εν Ελλάδι) να μπορέσω να υιοθετήσω, οποιαδήποτε άλλη πρόταση θα ήταν ευπρόσδεκτη. 

      Αύριο θα κάνουν διαμαρτυρία εδώ τα παιδιά του ΤΕΙ, μαζί τους και πολλοί φορείς της πόλης. Μαζί τους και εμείς. Αυτό το σχέδιο "Αθηνά" για καλό πήγαινε και μπάχαλο τα έκανε. Μπορεί να θέλουν να κόψουν λεφτά που ξοδεύονται και να κάνουν αναδιάρθρωση στα ανώτατα ιδρύματα, αλλά ο τρόπος που επέλεξαν θεωρώ ότι είναι λάθος. Κάνε αλλαγές στην εκπαίδευση, αμ δεν είσαι λιγάκι έξυπνος, κάνε τες σιγά σιγά να μην τις πάρει κανείς χαμπάρι. Τώρα καλά να πάθεις που όλοι είναι  εναντίον σου και κατεβαίνουν στους δρόμους. Ελπίζω να δικαιωθούν τα παιδιά, όχι μόνο της Καστοριάς, αλλά όλης της Ελλάδας.

Από αλλού ξεκίνησα, αλλού κατέληξα..

Καλό βράδυ με αγωνιστικούς χαιρετισμούς!


ΥΓ. Καλοκαιρία είπα; Τώρα μόλις είδα ότι χαλάει.. εμ ο γκαντέμης!

25 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Καλησπερα!
Καταρχας εχεις δικιο, ειναι αδικο ανθρωποι που εχουν αγαπη να προσφερουν να μην μπορουν να υιοθετησουν.
Ομως αυτο το "ευρεια εννοια" δεν ξερω, δεν το βρισκω σωστο. Ενα παιδι θελει μεγαλωμα σε σταθερο περιβαλλον με ξεκαθαρους ρολους. Τι επιλογες εχεις; Να του δειξεις απο την αρχη οτι ο μπαμπας και η μαμα ειναι δυο καλοι φιλοι, αλλα οχι σαν τα αλλα ζευγαρια που θα δει στις οικογενειες φιλων του; Θα μπορεσει να το αντιληφθει;
Να μην πεις τιποτα, να ζεις κρυφη ζωη και το παιδι να μεγαλωσει πιστευοντας οτι ειναι ολα μελι-γαλα και καποια στιγμη να ανακαλυψει οτι ζουσε ενα ψεμμα; Θα το αντεξει; Βεβαια, απο τα δυο σεναρια εγω θα επελεγα τπ ρπωτο, θεωρω βασικη την ειλικρινεια στα παιδια...
Παντως ειναι πολυ δυσκολες οι περιπτωσεις αυτες.
Υπαρχει βεβαια και το τριτο σεναριο, οπου οι δυο φιλοι δεν μενουν μαζι, δεν μοιραζονται τη ζωη τους παρα μονο το μεγαλωμα του παιδιου, οπως ενα διαζευγμενο ζευγαρι, γεγονος που καπως απλοποιει τα πραγματα...
Τεσπα σε σκεψεις με εβαλες τωρα...

paliokoritso.... είπε...

Kαλησπέρα και καλώς σε βρήκα :)
Είμαι κι εγώ της άποψης ότι το παιδί θέλει σταθερό περιβάλλον και να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους.Ακόμα και στην υιοθεσία να καταλήξει ένα ζευγάρι,πρέπει να μιλήσει εγκαίρως για αυτό στο παιδί.Tώρα στο θέμα της φιλίας,δεν ξέρω αν θα το έκανα ποτέ.
Σε γενικές γραμμές όμως,συμφωνώ μαζί σου.
Καλό βραδάκι :)

ola de palabras... είπε...

Αρχικά θέλω να δηλώσω ότι η σχέση μου με το σχέδιο "Αθηνά" είναι απλώς μία συνωνυμία!
Και τώρα που έκανα την διευκρίνηση να έλθω και να πω ότι παρόλο που αυτό που έχουν ανάγκη πρωτίστως τα παιδιά είναι τρυφερότητα, αγάπη και ήρεμο περιβάλλον, μου φαίνεται δύσκολο εγχείρημα να κάνει κάποιος παιδί με μια φίλη του γιατί κάποια στιγμή πιθανόν να μπερδευτούν τα πράγματα και να υπάρξουν προβλήματα. Για φαντάσου αίφνης να σε ερωτευτεί η φίλη σου... Τι γίνεται τότε; Ναι, εντάξει κι αυτό σε ταινία το έχω δει (νομίζω έπαιζε η Τζένιφερ Άνιστον), αλλά αργεί να γίνει και στην πραγματικότητα;
Αλλά τώρα θα σε αφήσω, διότι πριν λίγο γύρισα από τη δουλειά και δεν μάζεψα τα απλωμένα ρούχα και πρέπει να το κάνω γιατί και εδώ έχει μαζέψει σύννεφα! Μυρίζει βροχή!
Καλό ξημέρωμα Ηφαιστίωνα!

ria είπε...

γλυκέ μου ηφαιστιωνάκο, πάρε με τηλ. έχω να σου πω.

φιλια και για όλα υπάρχει λύση!

Crazy Tourists είπε...

Όπως λέει και η Christina Leli είναι άδικο, και κρίμα θα προσθέσω εγώ, άνθρωποι που έχουν αγάπη να προσφέρουν να μη μπορούν να υιοθετήσουν, τη στιγμή που υπάρχουν τόσα παιδιά "ξεχασμένα" στα ιδρύματα, επειδή δε μπορούμε σαν κοινωνία να ξεπεράσουμε το ταμπού της παραδοσιακής οικογένειας.
Εγώ εύχομαι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να μπει ένα παιδί στη ζωή σου!
Επίσης, τι καλοκαιρία πουλάκι μου; Ξέρεις τι χαλάζι έχει πέσει εδώ; :D
Φιλιά

Τρελοτουρίστρια

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορείς να φανταστείς τι αστραπόβροντα ρίχνει σήμερα στην Αθήνα -μου θυμίζει τις καλλίτερες στιγμές των Ιωαννίνων!

Μου άρεσε κι εμένα το Friend with kids :)

Ιθάκη-man είπε...

Την ταινία δεν την είδα :p
Αχ αυτά τα πατρικά ένστικτα, μέχρι πόσο θα τα απωθούμε (Φρόυντ, Φρόυντ, η αγαπημένη μου πόλη)...

Θα συμφωνήσω και ταυτόχρονα θα διαφωνήσω με το πρώτο-πρώτο σχόλιο. Το παιδί θέλει σταθερό περιβάλλον ναι, δεν θέλει όμως ξεκάθαρους λόγους. Υπάρχουν τόσα παιδιά που μεγαλώνουν με έναν γονιό και δεν έχουν τίποτα... "ανησυχητικό" και υπάρχουν τόσα παιδιά που μεγαλώνουν με δυο γονείς και με ξεκάθαρους ρόλους που έχουν του κόσμου τα ψυχολογικά. Το ζητούμενο δεν είναι οι ρόλοι, το ζητούμενο είναι το περιβάλλον και η ειλικρίνεια.
Άρα έρχομαι και ταυτίζομαι με το Παλιοκόριτσο.

Καταληκτικά να μην σε απασχολεί αυτό τώρα, ένα παιδί, ακόμη και βιολογικά, θα πάρει καιρό να έρθει (μη μιλήσω για υιοθεσία) και θα έρθει αν το θες όχι αν το κυνηγήσεις :)

Επιπλέον οφείλω να ταχθώ ανοιχτά υπέρ των φοιτητών γιατί το σχέδιο αυτό που υβριστικά χρησιμοποιεί το όνομα της θεάς της σοφίας μόνο σοφό δεν είναι.

Αυτά
(και νόμισες ότι πολυλόγησες με το προηγούμενο σου ποστ, ας γελάσω)

:P

ioannis_the_great είπε...

Μια ζωή όλοι οι Υπουργοί θέλουν να κάνουν κατι καινούργιο στην παιδεία και το μόνο που καταφέρνουν είναι να τα κάνουν χειρότερα. Δηλαδή έλεος αποφασίζεις κάτι τέτοιο ενω ο καθένας εχει κάνει προγραμματισμό. Ασε όλους εμάς που έχουμε τελειώσει κάτι και τώρα βλέπουμε να καταργούν τη σχολή που σπουδάσαμε.
Καλησπέρα ξέχασα να πω

ΦΟΥΛΗ είπε...

Παιδί στο φιλικό,δύσκολη φάση,δεν ξέρω τι να πω..
καλό βράδυ

Hfaistiwnas είπε...

@ Christina Leli, ειλικρίνεια ναι, πρέπει για να είσαι εντάξει απέναντί του και να μην μεγαλώνει μέσα σε ένα ψέμα. Σταθερό περιβάλλον καλό είναι να υπάρχει αλλά όπως έχουμε δει δεν είναι πάντα απαραίτητο για πολλους λόγους. Στην περίπτωση των φίλων δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν δυνατό.. δεν ξέρω αν θα το επέλεγα για το παιδί μου..

@ paliokoritso, σίγουρα θέλει σταθερό περιβάλλον και δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν είναι η αλήθεια.. στην υιοθεσία μπορείς επίσης να το διαχειριστείς αν συμβουλευτείς τα κατάλληλα άτομα.. αν έρθει η ώρα βλέπουμε! :)

@ Αθηνά, να σε ερωτευτεί επειδή έδωσες το σπέρμα σου; Δεν λέω να το κάνεις όπως στην ταινία! Όχι δεν ήταν η Άνιστον.. δεν ξέρω πως τους λένε.. Πάντως και η υιοθεσία δεν θα με χαλούσε.. Σίγουρα είναι συνωνυμία; χαχα!

@ ria, θα σε τηλ!

@ Crazy Tourists, ε και εδώ από χτες χαμός έγινε, στέγνωνα τα πόδια μου στο καλοριφέρ στη δουλειά! Έτσι είναι, τόσα παιδιά είναι ξεχασμένα.. λυπάμαι που δεν το σκέφτεται και αυτό η πολιτεία..

@ fvasileiou, εδώ ευτυχώς μετά το μεσημέρι σταμάτησε, το πρωί μουσκίδι πήγα στη δουλειά!

@ Ιθάκη-man, Το Φρόυντ είναι πόλη; Θα έρθει φυσικά; Μάλλον με πολλή συζήτηση αν είναι θα έρθει για μένα! χαχαχα! Συμφωνώ για το περιβάλλον πολλοί χωρισμένοι τα καταφέρνουν μια χαρά. Για την ψυχολογία του παιδιού δεν ξέρω πως θα ήταν. Στα Υπουργεία δεν σκέφτονται καθόλου τόσο κόσμο που επηρεάζεται! Δεν πολυλογούσα ε; Ε όταν κάνεις μια φορά στο τόσο ποστ αυτά παθαίνεις! :)

@ ioannis_the_great, σωστό και αυτό... τα παιδιά σκέφτομαι που θα περάσουν όλο αυτό.. καλησπέρα!

@ ΦΟΥΛΗ, δύσκολη πρέπει να είναι ναι.. επίσης!!!

turigr είπε...

Δεν έχω παρά να συμφωνήσω με τα όσα λες στην ανάρτησή σου. Όταν θέλεις και μπορείς να προσφέρεις σε ένα παιδί, είναι κρίμα να στο στερούν οι αγκυλώσεις και οι προκαταλήψεις. Αλλά εδώ είμαστε στην Ελλάδα...
Η ταινία είναι καλή; Να την δω;

ola de palabras... είπε...

@Hfaistiwnas
Αααααα, εντάξει... Εγώ νόμιζα ότι χάριν του παιδιού θα υπήρχε και συγκατοίκηση! Γι' αυτό είπα ότι ίσως μπερδευτούν τα πράγματα! Έτσι όπως το θέτεις, δεν βλέπω γιατί να είναι πρόβλημα!

Αλήθεια, είναι συνωνυμία!!! Πρέπει να με πιστέψεις!
Δεν κρύβομαι πίσω από τις μεταρρυθμίσεις!

Κίσιζ!

Ιθάκη-man είπε...

Φρόυντ καλέ, Σίγκμουντ Φρόυντ... ο ψυχαναλυτής... Σου λέει κατι; :p

Όχι δεν πολυλόγησες! :) Να κάνεις πιο συχνά, όσο μπορείς

tovenito είπε...

μεγάλο θέμα ανοίγεις. πιστευω συμφωνώ με τη χριστίνα στο πρώτο σχόλιο.
το να μεγαλώνεις ένα παιδί πρέπει να είναι συνειδητή απόφαση και θα πρέπει να εξασφαλίσεις ορισμένα στάνταρ για το παιδί, τα οποία δεν είναι όλοι άξιοι να προσφέρουν.
σίγουρα δεν πρέπει να είναι ούτε ανάλαφρη απόφαση ούτε απόφαση της στιγμής και το παιδί στο φιλικό θεωρώ ότι ξεκινά από λάθος βάση. σαν να κάνεις κάτι για παιχνίδι ή σαν να αγοράζεις ένα αντικείμενο.
αλλά όταν ζεις σε μία χώρα που η υιοθεσία είναι σχεδόν απαγορευμένη σε αναγκάζουν αν στραφείς σε άλλα μονοπάτια.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ειχα αρκετο καιρο να περασω απο εδω αλλα δεν ξεχνω τους μπλοκοφιλους.Ευχομαι να εχεις καλη. φωτεινη εβδομαδα γεμάτη υγεία και χαμογελα!!!!Δυστυχως τα πραγματα πανε χαλια γενικα.

b|a|s|n\i/a είπε...

από την στιγμή που κάποιος απόλυτα συνειδητά θελήσει να γίνει γονέας ας γίνει! όταν έχει κυρίως συναισθηματικά αποθέματα να δώσει και έχει λύσει όσο το δυνατόν το βιοποριστικό του να γίνει! είτε είναι γυναίκα είτε άντρας είτε γυναίκες είτε άντρες.
πραγματικά είναι τουλάχιστον άδικο να μεγαλώνουν παιδιά σε ιδρύματα όταν υπάρχουν τόσοι άνθρωποι πρόθυμοι και έτοιμοι να υιοθετήσουν ένα παιδί ή/και να κάνουν δικό τους.
κατά τα άλλα ολίγον από άνοιξη σήμερα! φιλιά πολλά!

Leviathan είπε...

Προβληματισμένο σε βρίσκω...με προβλημάτισες και μένα...Δύσκολο θέμα...Αλλά το να το θέλει κάποιος είναι το βασικότερο...Τη ταινία δε την έχω δει :) Προσεχώς! Καλημέραααααααα!

Hfaistiwnas είπε...

@ turigr, η ταινία, εντάξει αισθηματική είναι, καλή εντάξει, όχι κάτι το ιδιαίτερο πάντως! :)

@ Αθηνά, σε πιστεύω! :) Κίσιζ!!!

@ Ιθάκη-man, το κατάλαβα και γι'αυτό ρώτησα επίτηδες, εσύ όμως γιατί τον ανέφερες στο πρώτο σχόλιο;;; Να το κάνω πιο συχνά; Θα προσπαθήσω!

@ tovenito, στην ταινία άρχισε από πλάκα αλλά το είδαν σοβαρά στη συνέχεια.. δεν είναι και απίστευτο να συνέβη σε κάποιον! Απόφαση της στιγμής δεν μπορεί να είναι.. αδύνατον..

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS, δυστυχώς πάνε! Αλλά θα φτιάξουν! Καλή εβδομάδα!!!

@ b|a|s|n\i/a, είναι άδικο όπως το είπες.. άδικο, ενώ υπάρχουν τόσοι άκληροι εκεί έξω, γυναίκες, άντρες.. γενικά..

@ Leviathan, νατο θέλει ναι, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα.. :)

ΝΑΪΑΔΑ είπε...

δεν εχω δει την ταινια αλλα καταλαβα την υποθεση απο αυτα που λες...
νομιζω πως η αγαπη δεν εχει τιτλους και αν μπορει καποιος να προσφερει αγαπη σε ενα παιδι ειτε με υιοθεσια ειτε με τον τροπο που αναφερεις τοτε ας γινει...
τοσα παιδια εκει εξω χρειαζονται την αγαπη μας...

Αννα είπε...

Δεν έχω δει την ταινία αλλά θα μπει στα προσεχώς..
Οπως και να έχει εύχομαι να μπει ενα παιδί στη ζωή σου αφού το θες...

Kος Μηδενικός είπε...

Καλησπέρα Ηφαιστίωνα! Αρχίζοντας από το θέμα του παιδιού, θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν το έχω σκεφτεί. Νομίζω πάντως ότι δεν θα το έκανε ποτέ με έναν τέτοιο τρόπο, γιατί δεν ξέρεις τι προβλήματα μπορεί να ανακύψουν καθώς τα χρόνια προχωράνε.

Στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η υπόθεση είναι τόσο νοσηρή που ξεφεύγει από τα όρια ενός επαρχιακού ΤΕΙ που ειλικρινά δεν ξέρω καν τι ακαδημαϊκή χρησιμότητα μπορεί να έχει! Προσωπικά προτιμώ ειλικρινείς μεταρρυθμίσεις! Ούτε απότομες ρυθμίσεις, αλλά σαφώς ούτε και ύπουλες, σιγανές, κάτω από το χαλί!

Vallysbook είπε...

Παιδί...
Δεν είμαι μάνα δεν ξέρω και αν θα με αξιώσει ο Θεός ποτέ να γίνω αλλά νομίζω ότι είναι δύσκολη υπόθεση.. Ίσως συγχρόνως και πολύ εύκολη αλλά όταν και οι συνθήκες περιπλέκονται... Ίσως δυσκολεύει περισσότερο!!!

Xenoudis - Ξενούδης είπε...

Για την ανώτατη/ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, η αντίληψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρξει δυνατότητα να σπουδάζει η νεολαία στην περιοχή όπου κατοικεί. Όπου η διασπορά πανεπιστημιακών εδρών είναι ανέφικτη (πχ στην ιατρική), να δημιουργούνται κατάλληλες φοιτητικές εστίες. Κι εννοείται ότι όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης πρέπει να είναι για ΟΛΟΥΣ προσιτές, αλλά να αποβάλλονται οι αιώνιοι φοιτητές.

Για τη υιοθεσία: μόνο από ζευγάρια με καλό ιστορικό. Κρίμα το παιδί να δεινοπαθήσει...
Ξενούδης

Evanescence είπε...

Παιδί με φίλη; προχωρημένη περίπτωση, δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί γυναίκα πρόθυμη για κάτι τέτοιο χωρις στο πισω μέρος του μυαλού της να έχει άλλα...να ονειρεύεται ή να ελπιζει άλλα...οπότε είναι κομματάκι επικίνδυνο, αλλα το ρίσκο υπάρχει έστω και αδιόρατο και στα πιο αγαπημένα ζευγάρια.
Αν το αποφασίσεις, να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Καλή εβδομάδα!

Hfaistiwnas είπε...

@ ΝΑΪΑΔΑ, αυτό είναι το λυπηρό, δεν δίνουν την δυνατότητα να μεγαλώσει κάποιος ένα παιδί λόγω των σεξουαλικών προτιμήσεων.. να δούμε μέχρι πότε.. :)

@ Άννα, μακάρι, νωρίς αργά δεν ξέρω αλλά θα 'θελα.. :)

@ Zero Point, ακριβώς, πως να ξέρεις τι σου φέρνει το μέλλον; Κάτω από το χαλί σίγουρα όχι, γιατί όπως και να χει θα επηρεάσει τα πράγματα μια οποιαδήποτε αλλαγή, αλλά όχι και έτσι στο πί και φί..

@ Vallysbook, συμφωνώ, καθόλου εύκολες αποφάσεις. Άλλο να είσαι αντρόγυνο και να κάνεις ενα παιδί, που και εκεί θα το σκεφτείς και άλλο στην περίπτωση αυτή..

@ Xenoudis - Ξενούδης, αυτό δεν είναι εύκολο σχεδόν ποτέ.. αλλά εννοείται έπρεπε να υπάρχουν παντού εστίες..

@ Evanescence, δεν έχεις και άδικο, δεν το είχα σκεφτεί αυτό.. να σου ζητάει και άλλα μετά! Δύσκολη απόφαση..