Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Φίλοι..

Οι  φίλοι, μεγάλο κεφάλαιο τελικά, θυμάστε την προηγούμενη ανάρτηση;

   Όσο καλές είναι οι φιλίες και σου προσφέρουν ένα σωρό άλλο τόσο μπορεί να σε πληγώσουν. Άλλοτε άθελά τους, άλλοτε ηθελημένα. Ανάλογα την περίπτωση βέβαια κατηγοριοποιείς τα σφάλματα, γιατί όπως και να το κάνουμε τα φάουλ, παραμένουν φάουλ, η συγχώρεση είναι συγχώρεση. Δεν είπαμε να κρατάμε και τεφτέρι..

    Είσαι άνθρωπος όμως και όσο και αν ξεχνάς, αφήνεις πίσω τα παλιά, ένα αγκαθάκι που έβγαλες θα αφήσει το σημάδι του για πάντα. Δεν θες να εκδικηθείς, δεν θες να πονέσεις, είσαι θύμα; Ίσως. Χάνεις την εμπιστοσύνη σου. Σκέφτεσαι κατά πόσο αξίζουν για σένα οι φίλοι σου και μετά το γυρνάς από την άλλη πλευρά και λες, αξίζω εγώ να είμαι φίλος τους;

   Αξίζει να τσακώνεσαι μαζί τους; Δεν αξίζει να τσακώνεσαι με κανέναν. Όμως όταν έχεις κάτι να πεις, να το λες εκείνη την ώρα που πρέπει. Ποιος ο λόγος να το παίξεις υπεράνω; Κανένας, όταν οι ίδιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι παίζεις τον υπεράνω και όχι ότι είσαι. Να είσαι ευθύς, μόνο έτσι θα είσαι καλά και δεν θα χρειάζεται να τρέχεις στον ψυχολόγο κάθε λίγο.

   Υπάρχουν πολλοί λόγοι να μην σε καταλάβει κάποιος. Κάποιοι από αυτούς είναι η έλλειψη συγκέντρωσης στα λεγόμενά σου, η διαφορά επιπέδου (και δεν μιλάω για τη μόρφωση), το να μην θέλει κάποιος να σε καταλάβει (μάλλον βαριέται να σε ακούει), το να κατάλαβε και κάνει την πάπια από συμφέρον, το να μιλάτε διαφορετική γλώσσα, το να μην τα εξηγείς καλά.

    Δεν θα αναλύσω όλα τα παραπάνω. Το συμφέρον. Στην περίπτωση που το συμφέρον είναι προς το μέρος κάποιου άλλου εκτός από το δικό σας και ο φίλος σας καλώς (γι' αυτόν) ή κακώς (για εσάς) κάνει του κεφαλιού του, δεν έχετε παρά.. να το δεχτείτε... γιατί είστε φίλοι και δεν θέλετε να χαλάσετε αυτή τη φιλία. Καπρίτσια ένα σωρό. Ο εγωισμός και η αχαριστία είναι χαρακτηριστικό κάποιων ανθρώπων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν φίλους. Και ούτε πως δεν αγαπάνε τους φίλους τους. Νοιάζονται για αυτούς αλλά κάποιες φορές (?) βάζουν τους εαυτούς τους πάνω απ' όλα. Τους αγαπάμε για αυτό που είναι.

   Κάποιοι έχουν και ελαφρυντικά.. ναι οκ, έχουν. Ό,τι ελαφρυντικό και να έχεις όμως, τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου δεν τους πονάς, είτε συγγενείς, είτε φίλοι, είτε εραστές. Πως μπορείς να πληγώνεις άτομα που ξέρεις ότι σου στέκονται; Κάνεις κάτι μόνο για να το κάνεις; Και ειδικά αν έχεις και παρελθόν το οποίο ευνοεί παρόμοιες καταστάσεις ό,τι ελαφρυντικό και να έχεις..

   Και κάπως έτσι φθίνουν οι σχέσεις παιδιά, είτε φιλικές είτε ερωτικές. Έρχεται στιγμή που σε ξενερώνουν, σου δημιουργούν το αίσθημα ανασφάλειας και απογοήτευσης, μια αποστροφή που δεν ξέρεις γιατί σου βγαίνει. Όσο και καλή διάθεση να έχεις να πεις ότι προσπαθείς, όσο και αν αγαπάς τα άτομα δίπλα σου και δεν θες να τα κακοκαρδίσεις τόσο θες και να τα αποχωριστείς. Δεν σε νοιάζει πια αν είσαι μακριά ή κοντά τους.. σαν να μην υπάρχουν..  είναι άσχημο αυτό, πολύ άσχημο συναίσθημα.. αλλάζει με το καιρό φαντάζομαι.. 

   Πληγώθηκα και πόνεσα πολύ είναι η αλήθεια αυτό το καιρό. Όσο μελό και αν ακούγεται. Θα είμαι καλά όμως. Η διάθεσή μου θα ανεβεί και όλα ίσως γίνουν όπως πριν. Δεν μου αρέσει να χάνω φίλους και ειδικά αυτούς που μοιράστηκα χρόνια μαζί τους. 

    Χαίρομαι που με ακούσατε για άλλη μια φορά! Μπορεί να τα λέω λίγο μπερδεμένα. Δεν τίθεται θέμα λεπτομερειών για το κείμενο, απλές διαπιστώσεις συναναστροφών με φίλους, τώρα που έχω ηρεμήσει από κάποιες ατυχείς περιστάσεις.

Καλό ΠΣΚ!

22 σχόλια:

BLUEPRINTS είπε...

καλή μέρα μικρέ μου, όλοι έχουμε απογοητευεί, όλοι έχουμε χάσει φίλους για τον έναν ή τον άλλο λόγο, η ουσία είναι να παίρνουμε μαθήματα και να προχωράμε χωρίς φόβο για το νέο

BUTTERFLY είπε...

Ax βρε Ηφαιστιωνακο σε νιωθω! Περναω κατι παρομοιο κι οσο κι αν θες μα το σωσεις, αμα χαλασει δε σωζεται... Κριμα...Θα εισαι καλα σιγουρα με τον καιρο!

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολο το θέμα σήμερα και χρήζει πολλών ωρών ανάλυσης. Για εμένα, πάντως, η φιλία είναι ένα συναισθηματικό δούναι και λαβείν. Εάν πάψει να υπάρχει αυτό, τότε σταματώ ακαριαία την συναναστροφή, χωρίς κανένα ενδοιασμό. Αδυνατώ να αναλώνομαι ασκόπως. Παλαιότερα έδινα και δεύτερες ευκαιρίες, αλλά τώρα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ζωή μου και δεν έχω τον χρόνο για πειράματα. Άλλωστε ο αχάριστος δεν πρόκειται να αλλάξει, αχάριστος θα παραμείνει. Οπότε, δεν δίνω πλέον δεύτερη ευκαιρία. Σωστό ή λάθος δεν ξέρω, όμως έτσι λειτουργώ.
Καλημέρα!

Ben Provis είπε...

Οι φίλοι, μας συνοδεύουν για όσο καιρό περπατάμε στο ίδιο μονοπάτι.
Κουράγιο Μικρέ.

mahler76 είπε...

Το χειρότερο να χάνεις φίλους. Κυρίως όταν καταλαβαίνεις πως κακώς τους θεωρούσες ως τέτοιους. Καλό σου απόγευμα.

ria είπε...

μωρό μου η λέξη φιλία σημαίνει ανιδιοτέλεια, αλτρουισμός και αγάπη. όταν το συμφέρον συμπεριλαμβάνεται, τότε η λέξη φιλία, χάνει το νόημά της.

με τους φίλους μόνο αξίζει να τσακώνεσαι. γιατί αυτοί πραγματικά θα διαφωνίσουν μαζί σου γιατί σίγουρα μια μαλακία θα θες να κάνεις και δε σε αφήνουν. ή το αντίστροφο.

οι φίλοι είναι και για τα καλά και για τα κακά. και είναι φίλοι μόνο αν κλάψουν μαζί σου. γιατί στις χαρές έχεις παρέα. οι φίλοι είναι όμως για τα δύσκολα.

ότι δεν αντέχει στο χρόνο, δεν είναι αληθινό.

φιλιά γλυκέ μου!

Ξενικός είπε...

η Φιλία χάνεται, ή όταν αυτός που νιώθεις Φίλο σε εγκαταλείπει, ή όταν εσύ, απαυδισμένος εγκαταλείπεις αυτόν που θεωρούσες Φίλο. Τραυματική εμπειρία η πρώτη περίπτωση, ειδικά όταν σου ξεφεύγουν λόγοι κι αιτίες. Στη δεύτερη, η ανάγκη να ελευθερωθείς μπορεί να στοιχίσει πολύ ψυχικά, αλλά αισθάνεσαι τουλάχιστο εν δικαίω. Δεν γνωρίζω ποια από τις δύο περιπτώσεις σού έλαχε να ζήσεις αυτή την εποχή. Αύριο μια καινούργια μέρα! ΟΛΑ θα φτιάξουν!
Ξενικός

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι καθόλου μελό να πονέσεις και να πρέπει να χαλάσεις μια ανθρωπινη σχέση...είναι πικρό.

Στο λέω γιατί χρειάστηκε να βγάλω από την ζωή μου έναν άνθρωπο που γνώριζα μια ζωή, που μοιράστηκα τα πάντα κι όμως οι άνθρωποι αλλάζουν και πληγώνουν ή πληγώνονται.

Μεγάλη ανάσα και αισιοδοξία!

Ephemeron είπε...

Γνωριμιες, αγαπες, φιλιες, μερικες φορες ολα λειτουργουν μια χαρα, και μερικες φορες τιποτα δεν λειτουργει και ολα γινονται σκονη, ολα μερη της ζωης... και εμεις απλα προσπαθουμε να προσαρμοστουμε...

Σκορπινα είπε...

Το ξέρω αυτό το συναίσθημα. Το εζησα, το ζω... Είναι κρίμα να χάνονται φιλίες χρόνων, όμως οι άνθρωποι αλλάζουν και καμιά φορά αλλάζουν προς διαφορετική κατεύθυνση :)

Shit happens my friend:)

Απλά το κεφάλι ψηλά και προχώρα μπροστά!

Όλα θα πάνε καλά μια μέρα!

φιλί

Hfaistiwnas είπε...

@BLUEPRINTS, έτσι ακριβώς, χάνουμε, βρίσκουμε άλλους.. προχωράμε με τη ζωή μας.. καλησπέρα!

@ BUTTERFLY, δεν πιστεύω ότι δεν σώζεται.. ποτέ δεν λέω ποτέ.. :)

@ Αθηνά.., πιστεύω ότι δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία κάνεις τον άλλον να σκεφτεί τα λάθη του.. όπως θα συναίβενε θα ήθελα και σε μένα να δώσουν μια ευκαιρία όταν κάνω κάποιο λάθος.. ουδείς αλάνθαστος..

@Ben Provis, σωστός! Ευχαριστώ για το κουράγιο, θα το χω! Φιλιά!

@ mahler76, εμένα μου λες; Χειρότερο, να θες να τους δώσεις ευκαιρία και να μην σου βγαίνει.. :) Φιλιάαα!

@ ria, καλά τα λες.. δεν τα ξέρουν όλοι όμως αυτά! Αν δεν αντέχει στο χρόνο.. άμα αντέχει και γίνει η μαλακία; Μπορεί να γυρίσει πίσω ο χρόνος να ξεχάσεις, εντάξει δεν σου σκότωσε και τη μάνα.. είναι θεματάκια..

@Ξενικός, ναι θα φτιάξουν, έχει αρχίσει η προσπάθεια! Θα δείξει.. :) Φιλιά!

@ vassiliostales, χρειάστηκε; Ακούγεται κάπως επιτακτικό.. δεν θα θελα να υπάρχει εξαναγκασμός από καμία πλευρά.. ενήλικες άνθρωποι..

@ Ephemeron, ναι δυστυχώς, είτε μας αρέσει είτε όχι.. όλα συνεχίζουν! :)

@Σκορπινα, αχ αυτές οι αλλαγές! Άνω κάτω τα φέρνουν! Φιλιά!!

Ανώνυμος είπε...

@Hfaistiwnas
Και ουδείς"άσφαλτος" που λέει και η Θεά Λαίδη Άντζελα Δημητρίου!
Και εσύ καλά τα λες αγαπητέ μου Ηφαιστίωνα, αλλά όσες φορές έδωσα στο παρελθόν δεύτερες ευκαιρίες δεν εκτιμήθηκαν και τα ίδια λάθη ξανάγιναν! Και χειρότερα μην σου πω!
Και ξέρεις... περνώντας τα χρόνια κάπου με κουράζουν κάποιες συμπεριφορές, που δεν με ενοχλούσαν όταν ήμουν πιο νέα!
Εσύ όμως, ως πιο νέος, αντέχεις περισσότερο και να μην πάψεις να πιστεύεις στους ανθρώπους και να τους δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία. Που ξέρεις; Μπορεί εσύ να σταθείς πιο τυχερός!
Φιλί.

Ανώνυμος είπε...

Λίγο πριν τη μεγάλη πορεία προς τη σούβλα θα ήθελα να ευχηθώ καλή Ανάσταση!

Hfaistiwnas είπε...

@ Αθηνά, εεεε άμα ξαναγίνει τέλος, δεν γίνεται να την πατάς συνέχεια! :):):) Χρόνια πολλά!

@JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS, χρόνια πολλά εύχομαι!

kat. είπε...

όλα μέσα στο παιχνίδι της ζωής είναι!

Leviathan είπε...

Θα συμφωνήσω πως φιλία και συμφέρον δε πάνε μαζί...

Καλησπέρααααα! καλή εβδομάδα εύχομαι!!

Gay and Young είπε...

Όταν μια φιλία φθείρεται υπάρχουν κάποιοι λόγοι, ίσως δυο άνθρωποι που είναι φίλοι να μην ταιριάζουν πια. Δεν είναι και σπάνιο το φαινόμενο. Σπάνιο είναι δυστυχώς το να φτιάχνονται σχέσεις, είτε φιλικές είτε ερωτικές, πάνω σε γερά θεμέλια δυνατά να αντέξουν στο χρόνο και τη φθορά..

xristin είπε...

Όλοι έχουμε "χάσει"κατά καιρούς φίλους γιαυτό σε καταλαβαίνουμε απόλυτα.
Θέλω πάντως να ξέρεις ότι ο χρόνος είναι αυτός που θα δώσει την λύση.
Όλα τα πράγματα ιδωμένα από απόσταση χρόνου μοιάζουν πολύ διαφορετικά και πολλές φορές μας ξαφνιάζει η αντίδραση μας.
Να είσαι καλά

Evanescence είπε...

Ο όποιος φίλος έχει την αξία που εσύ θα του δώσεις μέσα σου και αυτήν την αξία την έχει με κάποιο τρόπο κερδίσει, αν κάποια στιγμή την χάσει λογικό να θες να απομακρυνθείς. Δίνε δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες όμως όλα έχουν ένα όριο.
Εύχομαι το καλύτερο!

kat. είπε...

μην δίνεις αξία σε οτι φεύγει…
να στέκεσαι σε οτι μένει δίπλα σου..

όλα για κάποιον λόγο γίνοναι!

ολα θα πανε καλα... είπε...

Χμμμμ!...Τι ωραία που τα λες!
Υπήρξα ομοιοπαθής. Πολύς κόσμος άλλωστε...
Διάβασα κάπου κάτι πολύ ωραίο για μερικούς ανθρώπους: "ο πιο εύκολος, λέει, τρόπος για κάποιους για να καταλάβουν ότι είναι ακόμη ζωντανοί, είναι να βλέπουν ότι πληγώνουν τους άλλους". Δεν εννοούσε, ο γράφων, ότι το κάνουν επίτηδες αλλά μάλλον ότι έχουν γίνει κάπως "αναίσθητοι" στον πόνο του φίλου.
Όπως λες όμως, δεν κρατάμε τεφτέρι, κάνουμε τις επιλογές μας και προχωράμε!
Χαίρομαι πολύ που είσαι διαδικτυακός μου φίλος, μακάρι να μέναμε πιο κοντά!

Hfaistiwnas είπε...

@ kat., είναι ναι πανάθεμά τα!!

@ Leviathan, ακριβώς έτσι είναι! Δεν πάνε μαζί! :)

@ Gay and Confused, αγαπητέ μου, ευτυχώς νομίζω ότι έχω κάνα δυο τέτοιες φιλίες... αλλά και πάλι ποτέ δεν ξέρεις..

@ xristin, η αλήθεια είναι πως ο καιρός είναι γιατρός σε πολλά πράγματα..

@ Evanescence, δίνω ευκαιρίες, δεν μου αρέσει να χάνονται πρόσωπα από τη ζωή μου.. με πονά.. τα όρια εμείς τα βάζουμε και αυτά..

@ολα θα πανε καλα, γειααα!!! Αυτό που διάβασες σωστό είναι και ο τρόπος που το εξήγησες είναι σύμφωνος με τη δική μου άποψη.. η αναισθησία μεγάλο πράγμα.. μπορεί να σε τρελάνει και να σε πληγώσει ανεπανόρθωτα..
Και εγώ χαίρομαι! Η αλήθεια είναι ότι αν ήμασταν πιο κοντά ένα καφέ θα τον πίναμε.. με κους κους ξέρεις.. χαχαχαχα