Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020

Ραγκουτσάρια...

Καλημέρα,

Είμαι σε αυτήν την πόλη 11 χρόνια σχεδόν. Τα πρώτα χρόνια αυτές τις μέρες έλειπα, καθόμουν στα πάτρια εδάφη πολλές μέρες να το χορτάσω. Μέχρι που το χόρτασα και μείωσα τις μέρες. Πάω ίσα ίσα για γιορτές.
Αυτές τις μέρες εδώ (5-8 Ιανουαρίου) έχουν οι Καστοριανοί το έθιμο των Ραγκουτσαριών (πατήστε το λινκ να δείτε λεπτομέρειες). Μόλις νυχτώσει ένας χαμός γίνεται, βγαίνουν μικροί μεγάλοι στους δρόμους με μπάντες και όλο το βράδυ πάει έτσι. Προσωπικά δεν τρέφω κάποια συμπάθεια προς το συγκεκριμένο έθιμο, μιας που δεν είμαι από δω. Σκουπίδια παντού, μεθυσμένα παιδάκια επίσης παντού, να χεις το φόβο μην βρεις και κανένα ξυλιασμένο το πρωί στις σκάλες σου. Αν είναι να βρεθεί, τουλάχιστον να είναι στα 25-30 να το πάρεις στο σπίτι να δώσεις και τις πρώτες βοήθειες, μια ζεστή αγκαλιά βρε παιδί μου! 
Τελειώνουν σήμερα οι γιορτές και μπαίνουμε ξανά στη σειρά μας. Το πρωί δεν θέλω να βγαίνω από το ζεστό κρεβάτι. Δεν χιόνισε καθόλου και εδώ, κάτι λίγο σαν λουκουμόσκονη ή καλύτερα κουραμπιεδόσκονη  μόνο τις ημέρες που στη Στερεά Ελλάδα γινόταν ο χαμός. Έχει ήλιο με δόντια 3 μέρες τώρα. Γυρνάω σπίτι και παίρνω αγκαλιά το καλοριφέρ, τσαγάκι, ταινιούλα, σειρούλα και περνάς ευχάριστο χειμωνιάτικο βραδάκι.. 

3 σχόλια:

Σκορπινα είπε...

Ρε θηριο ακόμα Καστορια εισαι εε?

Ουτε εγω τα συμπάθησα ποτέ τα ραγκουτσάρια. Κάτι σε όλο αυτο το ξεχυλωμένο εθιμο σε συνδυασμό με το καρναβάλι με απωθεί.

φιλια!!

Hfaistiwnas είπε...

@ Σκορπινα, καλημέρα! ακόμη εδώ! Και δεν νομίζω να φύγω δηλαδή... :)

mahler76 είπε...

Αυτά τα έθιμα είναι για τους νέοι καρδιά μου. Εμείς ήμαστε για καλοριφέρ, τσαγάκι και καλή ταινία ;)
Όπως καταλαβαίνεις και στην Αθήνα το γλεντάμε!