Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Παιχνίδι: Τhe Story Behind your Name..

Ο φίλος μας Equilibrium είχε την ιδέα για ένα παιχνιδάκι, το οποίο είναι μπορώ να πω από τα καλύτερα, καθώς θα μας γδύσει από το ένδυμα των μπλοκ-ονομάτων μας. Ήρθε η ώρα να μάθουμε τι σόι είναι ο καθένας. Μην αργείτε λοιπόν να παίξετε όλοι!! Equilibrium ευχαριστώ για την πρόσκληση!

Άρχισα μεγάλος να διαβάζω λογοτεχνία, δηλαδή γύρω στα 18 μου, όταν έφυγα για σπουδές (πριν διάβαζα μεν αλλά παιδικά κυρίως). Στη σχολή έμαθα για το βιβλίο ως αντικείμενο.. ένας άλλος κόσμος πραγματικά. Η ιστορία του με εξέπληξε. Πως άρχισε, πως συνέχισε, δυσκολίες, κατάληξη. Αλλά και άλλες πτυχές που δεν τις ήξερα και με γοήτευσαν, όπως την ψυχολογική πλευρά του θέματος. Κάποια στιγμή δανείστηκα από μια φίλη μου την «Αναζήτηση» του Ν. Θέμελη, ξετρελάθηκα, έπειτα ακολούθησαν τα άλλα δύο της τριλογίας. Γυρνώντας εδώ σε κάποιες διακοπές, μας κάλεσε μια ξαδέρφη μου να πάμε σπίτι της για καφέ (μεγαλύτερη από μένα). Εκεί που εξερευνούσα τους τίτλους της βιβλιοθήκης της, πρόσεξα τον τίτλο Μ. Αλέξανδρος, θυμήθηκα τις φήμες ότι την κουνούσε (είδες τι κάνει η περιέργεια;) και είπα να δω τι λέει το βιβλίο. Της Μαίρης Ρενώ ήταν. Τριλογία και αυτό αν θυμάμαι καλά. Το πήρα, το διάβασα και έγινε η αρχή στον κόσμο του ιστορικού μυθιστορήματος. Κάπου εκεί έγινε και η γνωριμία μου με τον Ηφαιστίονα ή Ηφαιστίωνα (προσωπικά προτιμώ το «ω», δεν θυμάμαι γραμματικά πως πάει). Ο Ηφαιστίωνας ήταν φίλος του Μ. Αλεξάνδρου. Κολλητοί θα λέγαμε σήμερα.

Ίσως ο τρόπος που έγραφε η συγγραφέας μου κέντρισε το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Τα συναισθήματα που έβγαζε προς τον Μ.Α., η φιλία του, της ανιδιοτέλειας, της αφοσίωσης, ίσως και αυτό το ανεκπλήρωτο που υπήρχε στο ορίζοντα συνεχώς, κάτι που δεν έφτανε στο τέλος του, μιας αγάπης ίσως, ενός έρωτα. Μου ήταν οικείο ό,τι ένιωθε.

Επίσης ο ήχος του ονόματος αυτού, ακουγόταν τόσο αρμονικό στα αυτιά μου. Τόσο γνωστό, τόσο γεμάτο…

Μπορεί να ήταν και της μοίρας … μη γελάτε, πιστεύω στην μοίρα και καταλαβαίνω ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται χωρίς λόγο…

Όσον αφορά στο τίτλο του ιστολογίου, έδωσα το όνομα "scripta manent, verba volant", σημαίνει "τα γραπτά μένουν, τα λόγια πετούν". Δεν νομίζω να χρειάζεται περισσότερη εξήγηση... όλοι καταλαβαίνουμε την μεγάλη σημασία της γραφής.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Ηφαιστίωνα από τη βικιπαίδεια εδώ και στα σχόλια εδώ (μια προσφορά της γλυκήτατης Artanis.

Θα προτείνω στους Fallen angel, G for George, Elementstv, Turigr, αν θέλουν να παίξουν, και όποιος άλλος θέλει!!! Παιδιά για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι εδώ.


22 σχόλια:

Dr_MAD είπε...

Για την αντίστοιχη ταινία του Μ.Α. νόμιζα θα έλεγες! Πολυ χάρηκα που αφορμή στάθηκε κάποιο βιβλίο ;-)

Ενα πολύ όμορφο όνομα όντως. Οσο για τον τίτλο του ιστολογίου, ήταν προφανής ο λόγος επιλογής του!

Καλό Σαββατόβραδο ακομα και με χάλκινο

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδί μου, με τα πολλά βιβλία παθαίνω κάτι... Ειδικά με τα ιστορικά δεν κρατάω καμία σχέση...! :-Ρ
Ο τίτλος φιλοσοφημένος αλλά μωρέ λιγάκι βαρύς... Βαθυστόχαστος... Τώρα που το σκέφτομαι, αυτό για το στοχασμό σου το έχω κάπου ξαναπεί...! Χαχα!
Φιλάκια Ηφαιστιωνάκο!!

ΥΓ. Το "Ηφαιστίων" νομίζω πως στη γενική πτώση (και στις υπόλοιπες) είναι με "ο", όπως το "κίων".

Ανώνυμος είπε...

Ωχ...τώρα κατάλαβα πως τόση ώρα μιλούσες για το όνομά σου και όχι για τον τίτλο...! Πόσο ζώο είμαι...! λολ!

tovenito είπε...

ίσως το πιο πετυχημένο νικνέιμ για μένα. γεμίζει το στόμα και παρεπέμπει και σε κάτι θεϊκό (βλ. ήφαιστος)
η λατινική ρήση, σαφής ως προς το λόγο επιλογής της. για όλους μας ισχύει αυτό. αν και δεν είναι ακριβώς γραμμένα. με ένα κλικ μπορούν να εξαφανιστούν!

b|a|s|n\i/a είπε...

κολλητοί θα λέγαμε τότε. σήμερα άλλο θα λέγαμε. :)
καλό κου, φιλιά πολλά!
δεν σχολιάζω το όνομα γιατί είχα διαβάσει τα σχόλια τότε. λολ. αλλά σου πάει πολύ. από το καρπενησίωνας πολύ καλύτερο :)
ξανά φιλιά πολλά!!

Hfaistiwnas είπε...

Kαλημέρα σε όλους!!!

@MAD, Ευχαριστώ γιατρέ μου! Στην ταινία δυστυχώς είναι πολύ φλού τα πράγματα όσον αφορά το θέμα. Στο βιβλίο σου έδινε συναίσθημα, δεν ξέρω πως να το εκφράσω..Καλό υπόλοιπο Κ να έχεις!!!

@Alexis, καλημέρα! Ναι μου το έχεις ξαναπεί. Για τον τίτλο είναι μόνο μια παραγραφούλα. Έλα βρε που είναι φιλοσοφημένος, φταίνε τα λατινικά του λυκείου... εκεί αποδίδω το κόλλημα των λατινικών. Μην αυτοβρίζεσαι ντε! Ξέρεις πόσες φορές έχω πάθει τέτοια μπερδέματα; Ευχαριστώ για τη γραμματική λεπτομέρεια!!!

@tovene592, γεια!!!! μα γι' αυτό ακριβώς, τα γραπτά μένουν, εδώ δεν είναι γραπτά.. για να ξεγελιόμαστε... δεν είχα σκεφτεί αυτό για το θεϊκό, μόνο τα ηφαίστεια είχα σκεφτεί συνειρμηκά, είχα τρέλα μικρότερος με αυτά. ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Tovene μου!!! (Κ)

@b|a|s|n\i/a, εεεεε τι θα λέγαμε;;; Δεν ξερω εγώ απο αυτά!!! Μη με μπερδεύεις με ανωμαλίες!!! Λουκά θυμίσου πως είμαστε μαζί σου! Καρπενησιώτης; Ούτε στα τρελά όνειρά μου!!!!!

Σήμερα είσαι τιμώμενο πρόσωπο αγαπητέ Basnia!!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!!!!!!!!

Artanis είπε...

Τί έχεις κάνει εδώ, βρε καλό μου...Πάντως δεν ήξερα οτι πήρες λαβή από ένα βιβλίο, εκπλήσσομαι ευχάριστα, και βλέπω πως δεν είμαι η μόνη τελικά, που βρήκε ψευδώνυμο από ένα βιβλίο...Και τριλογία, μάλιστα!

Καλά, η ανάρτηση είναι πολύυυυυυ ωραία...Άργησες, αλλά μας αποζημίωσες και με το παραπάνω...
Φιλιά πολλά, Ηφαιστιωνάκι μου...

Υ.Γ: Αλήθεια, τα κατάφερες να δεις την Γιουροβίζιον;

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτίκ! το βιβλίο!
Εχω διαβάσει μπολικα απο δαυτη..μαρεσει..στοχω ξαναπει εξαλλου!!!

Hfaistiwnas είπε...

@Artanis, νόμιζα ότι το είχα ξαναπεί για το βιβλίο αλλά το ίδιο μου είπε και ο Μαντ. ευχαριστώ πολύ! Ναι όντως έχουμε ένα κοινό, την τριλογία..! λολ! Τα πολλά φιλιά μου!!!

@Aunt Donna, ναι τα έχουμε ξαναπεί, χεχε, είναι καταπληκτική πραγματικά!!! Έχω διαβάσει και άλλα δικά της, μου έχει μείνει και ο Ηνίοχος.. αν δεν το έχεις διαβάσει να το κάνεις... Καλησπέρα!!

Υπερμίκης είπε...

Αφού σκέφτηκες τα ηφαίστεια,το ερμηνευτικό μου λάθος σχετικά με το ψευδώνυμό σου δεν ήταν και τόσο μεγάλο..Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τα πύρινα αυτά βαθιά πηγάδια πήραν το όνομά τους από τον Ήφαιστο.Έτσι δεν είναι Artanis;Ωχ ωχ τι θα ακούσω πάλι..lol
Με μπέρδεψες λίγο και με την greeklish γραφή του Ηφαιστίωνα..
Τα γραπτά θα΄πρεπε να μένουν ακόμα και στο διαδίκτυο!Συγκινήθηκα προχθές όταν βρήκα αναρτήσεις μιας μαχητικής κοπέλας που παρ΄όλο που έφυγε απ΄τη ζωή,με τη ζωντάνια των γραπτών της είχα την αίσθηση ότι έξακολουθούσε να είναι μαζί μας!

Καλό απόγευμα!!

Ντεμης είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και επιτυχημένο όνομα, σπάνιο και ελληνικότατο. Τώρα αν εγώ σου πω ότι τόσον καιρό νόμιζα πως ήταν ήταν το αληθινό σου, θα με περάσεις για τέλεια χαντακωμένο;!
Πάντως ως αρχαίο τριτόκλιτο κλίνεται ως εξής: ὁ Ἡφαιστίων, τοῦ Ἡφαιστίωνος, τῶ Ἡφαιστίωνι, τὸν Ἡφαιστίωνα, ὦ Ἡφαιστίων.
BTW, πολύ ωραίο το μπλογκ σου. Το πιο πάνω πποστ είναι κάποια Έκθεση Ζωγραφικής; Γεια από Κύπρο, Ντ.

Hfaistiwnas είπε...

@Υπερμίκης, ίσως και να το πήραν απο τον Ήφαιστο, καθώς είχε να κάνει με τη φωτιά. Τα γραπτά θα έπρεπε να μένουν και στο διαδίκτυο αλλά δεν εξαρτάται πάντα απο μας αυτό. Είναι συγκινητικό το περιστατικό που λες όντως.. Φιλιά!!!

@Demis, λολ Όχι βρε, εντάξει και άλλοι με είχαν ρωτήσει αν είναι το πραγματικό μου. Θα μου άρεσε να το είχα πάντως. Πολύ χαίρομαι που επιβεβαιώνεις το πως γράφεται. Δεν είναι έκθεση, είναι μια ιστορία τρόμου, που θα φιλοξενίσει το μπλόκ. Πρόκειται για το μπλόκ Toymaker's diary. Aν πατήσεις πάνω στο όνομα του Toymaker και θα δείς μόνος σου το μπλόκ. Ασχολείται και με τέχνη πάντως. Ευχαριστώ για την επίσκεψη demis! Τα φιλιά μου στη Κύπρο, έχω φίλους εκεί....
Καληνύχτα!

turigr είπε...

Η επιλογή σου πολύ πετυχημένη. Ελληνικότατη και με συνειρμούς. Βέβαια την ιστορία του Ηφαιστίωνα (με ω) τη γνώριζα, καθώς και τον έρωτά του για το Μ. Αλέξανδρο. Εύχομαι να έχεις βρει τον έρωτά σου σε έναν άλλο, σύγχρονο "Μ. Αλέξανδρο". Φιλιά.
Υ.Γ. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

revqueer είπε...

Κι εγώ στο είχα πει πως νόμιζα πως σε λένε Ηφαιστίωνα! Very interesting!

Hfaistiwnas είπε...

@turigr, ευχαριστώ! Κοίτα αν είναι ο σύγχρονος Μ.Α. να μην μου κάτσει όπως και ο παλιός του Ηφαιστίωνα, καλύτερα να μείνω έτσι! Ελπίζω να τον βρω πάντως, τον έρωτα εννοώ... Να 'σαι καλά!!!

@revqueer, λολ! Έτσι... Καληνύχτα Ρεβάκο μου!!!

Strahd είπε...

Πολύ ωραίο το όνομα. Το φαντάστηκα ότι από εκεί το πήρες και τελικά δεν έπεσα έξω. Φιλάκια πολλά και καλή βδομάδα. :)

Hfaistiwnas είπε...

@Strahd, :) καλή εβδομάδα Strahdάκο μου!!!!!

Ντεμης είπε...

Αα, ΟΚ, κατάλαβα, θα πάω στο ππλογκ του να το διαβάσω, τρελλαίνομαι για ιστορίες και ταινίες τρόμου!
Στην Κύπρο πάντως ξέρω έναν κανονικό Ηφαιστίωνα, έχουμε πολλά εξωφρενικά αρχαιοελληνικά ονόματα: Ερωτόκριτος, Ονησίφορος, Νεοπτόλεμος, Πνυταγόρας....
Ευχαριστώ για τα χαιρετίσματα, άμα κατέβω Κύπρο θα τα δώσω. Την αγάπη μου στο Καρπενήσι, έχουμε (είχαμε, μάλλον....) συγγενείς εκεί και περνούσαμε πολλά καλοκαίρια μαζί τους σ' ένα ορεινό χωριό που ζούσαν, Πάνω Κάψη, κάπως έτσι λεγόταν.... Παράδεισος ήταν!

Aviator είπε...

Σαν ηφαίστειο που ξυπνά..

Equilibrium είπε...

Κι εγω πάνω κάτω το είχα υποψιαστεί. Σοφή η επιλογή σου και για το nick- και για το blog-name σου!

Ευχαριστώ που έπαιξες. Όσο για το Λουτρό αίματος από πάνω, τιμή σου θαρρώ, αν και σκιάχτηκα πάλι!..

Μάααακια!

Hfaistiwnas είπε...

@Ντέμης, αν σου αρέσουν οι ταινίες τρόμου είναι το καλύτερο μπλόκ (που γνωρίζω) θα σου αρέσει! Ξέρω βρε τι ονόματα έχετε, αλλά ότι έχετε και Ηφαιστίωνα δεν το ήξερα! Να δώσεις χαιρέτ και στον συνονόματο!! Έχουμε και Κάψη αλλά είναι Φθειώτιδα αν θυμάμαι καλά!!.

@Aviator, επτά γενιές νεκρό... :) ;) Φιλάκια!!!

@Equilibrium, ευχαριστώ που με κάλεσες αγαπητέ μου equilibrium! :) Να 'σαι καλά!! Μη σκιάζεσαι βρε, έχουμε διαβάσει τόσα και τόσα!!!
Μάκια πολλά!!!

Hfaistiwnas είπε...

Ποιός νοιάζεται για το τι λένε οι Σκοπιανοί; Ποιός τους πιστεύει; Δεν μπορούν να ρίξουν ιστιρία αιώνων, που να βαράνε το ποπό τους από κάτω!