Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Εκδρομή

Το Σάββατο που μας πέρασε είχα κανονίσει με μία συνάδελφο να πάμε στο μοναστήρι του Προυσού (εγώ ούτως ή άλλως θα πήγαινα) και έπειτα στο χωριό για καφέ.

Ξεκινήσαμε μεσημέρι με το αμάξι. Είχαμε πάρει μαζί μας κάτι να τσιμπήσουμε μόλις φτάναμε. Αυτή η περιοχή είναι γεμάτη φυσικό κάλλος όπως θα δείτε απο τις λίγες φωτό που έχω βάλει, τράβηξα και τα ποτάμια, αλλά δεν έχω βάλει καμία. Επίσης ανέβασα και ένα βιντεάκι που τράβηξα με τη μηχανή για να δείτε μια τοποθεσία που κόβει την ανάσα καθώς περνάς ή ακόμη χειρότερα στέκεσαι εκεί, κάτω και ανάμεσα απο το βουνό.
Στην φωτό δεξιά ένα χωριό ξεπροβάλει πίσω απο ένα λόφο. Στην δεύτερη (νομίζω είναι απο την προηγούμενη φορά) είναι τα βουνά που περνάμε για να φτάσουμε. Στην τρίτη είναι η τοποθεσία που ανάφερα παραπάνω. Πήγαμε, προσκυνήσαμε, φάγαμε και έπειτα πήγαμε στο χωριό Προυσός, 1-2 χιλιόμετρα πιο πάνω απο το μοναστήρι. Κάτσαμε και ήπιαμε τον καφέ μας με την ησυχία μας για δύο ώρες περίπου. Είχε κόσμο παρόλο που ήταν καταμεσήμερο γύρω στις 3, ενώ όταν φύγαμε είχε ακόμη πιο πολύ. Δεν βγάλαμε φωτογραφίες στο χωριό, οπότε δεν έχω να σας δείξω, την επόμενη φορά.

Το ξέρετε απο παλιότερες αναρτήσεις ότι τρελαίνομαι για τέτοιες διαδρομές. Ησυχάζεις και νιώθεις σαν να άρχισες να υπάρχεις εκείνη τη στιγμή. Ξεχνάς σκοτούρες και προβλήματα. Μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο. Αυτές τις μέρες το έχω πολύ ανάγκη. Χτές δεν πήγε τίποτα καλά. Απροσδιόριστο άγχος και νεύρα, τσακωμοί με τους δικούς μου, είχα μουγκαθεί με όλους. Κάποια προβλήματα στη δουλειά. Έχω βαρεθεί αυτόν τον τόπο. Θέλω πολλά να κάνω και δεν έχω τον τρόπο. Και τις τελευταίες μέρες όλα είναι εναντίον μου. Είχα καιρό να γκρινιάξω μου φαίνεται...
Σήμερα κανόνισα με δύο συμμαθήτριές μου απο το λύκειο (είναι τα μόνα άτομα που κράτησα επαφή και μ' αρέσει η παρέα τους) να πάμε εκεί με τα πόδια, ένα τάμα που έχω, το ίδιο και τα παιδιά. Θα ξεκινήσουμε κατά τις 12 τα μεσάνυχτα και θα κάνουμε γύρω στις 5-6 ώρες, ανάλογα τις στάσεις. Είναι και σαν έθιμο εδώ να πηγαίνουμε με τα πόδια. Παλιά θυμάμαι μαζευόμασταν 10, 15, 20 άτομα (παιδιά τα περισσότερα) βλέπαμε πότε έχει φεγγάρι και πηγαίναμε. Κάπου κοντά στη γιορτή της Προυσιώτησσας.
Θα πάρουμε μαζί μας τα απαραίτητα, νερό, κάτι για φαγητό, φακούς και ζακέτες (το βράδυ κάνει κρύο ακόμη) και θα ξεκινήσουμε. Θα πάρω και την ψηφιακή, θέλω να προλάβω την ανατολή. Τις προηγούμενες φορές δεν είχα. Διαδρομή κατηφόρα - ανηφόρα στο βουνό. Φτάνοντας στο τέλος ξεχνάς την κούραση. Με καλή παρέα πας οπουδήποτε..
Ίσως θυμηθούμε και τα παλιά, πόσοι παντρεύτηκαν, πόσοι έφυγαν και δεν ξαναγύρισαν (και καλά κάνανε), ποιοί δεν μιλάνε με ποιούς.. τα κουτσομπολιά.. Έχουμε να βρεθούμε και οι τρείς μαζί απο το λύκειο.. γέλιο θα έχει..
Καλό βράδυ σε όλους..

30 σχόλια:

ProFyLaKtiKo είπε...

Χμμμ... Ομολογώ πως δεν έχω γυρίσει ακόμη την ηπειρωτική ελλάδα... και με εξιτάρουν οι απίστευτες τοποθεσίες μας...

ωραία διαδρομή :)

φιλιά!

semilingualist είπε...

Τέλειο! Τι όμορφα μέρη...thanks για την e-περιήγηση. Να περνάς πάντα καλά και να κάνεις εκδρομούλες! Και λίγο catching up στο gossip δε βλάπτει πού και πού ;-))

Καληνύχτες!

Τομ Σόγιερ είπε...

Εύχομαι οι συμαθήτριές σου να μην είναι από αυτές τις ψευτοπροχώ... Αν ήταν θα το καταλάβαινες, θα μου πεις... Και επίσης εύχομαι να υπάρχει και πολύ υλικό για θάψιμο... Ξέρεις..., σκανδαλάκια, ίντριγκες, ξεκατινιάσματα... (οι παρόντες φυσικά θα εξαιρούνται) Γιατί τί να σου κάνει από μόνο του το τιτίβισμα των πουλιών, άμα δεν ακούσεις και το πικάντικο νέο για τον αποτυχιμένο γάμο της συμαθήτριας..?

Είδωλο είπε...

Μεχρι να φτασεις εκει δεν ειπες πουθενα τι πρεπει να τραβηξεις...
το λιγοτερο θες δραμαμινες απο τισ στροφες, ουε και αλλοιμονο αν πεσεις σε κανεναν που παει σαν χελωνα μπροστα σου.

Να εισαι σιγουρος οτι το αμαξι εχει κλιματισμο ο οποιος αποδιδει στο φουλ, πιστεψε με θα τον χρειαστεις.

επισης οταν ειχα ανεβει εγω ο μισος δρομος ητανε χωματοδρομος με κοκκινοχωμα κιολας...

*νομιζω πως τα τελευταια μετρα του δρομου που καταληγουν στο μοναστηρι ειναι ακομα μη ασφαλτωμενα.

Και φυσικα το αμαξι δεν φτανει μεχρι πανω πανω πανω (τουλαχιστον τοτε, γιατι εχουνε περασει και πολλα χρονια)

Εχω παει οπως εχεις καταλαβει
κι ειχα σοκαριστει, ξερεις τι ειναι να βλεπεις κατι γιαγιαδες με το ενα ποδι στον ταφο να ανεβαινουν στα 4 καταιδρωμενες, λιωμενες με ματωμενα γονατα και παλαμες κι ετσι οπως τρεχει το αιμα να γινεται λασπη με το κοκκινοχωμα για να κανουν το ταμα τους?

Ασε που δεν ειναι να πας να φιλησεις εικονα, πως ειναι κεντημενα τα κουστουμια του Φλωρινιωτη, ε ενα τετοιο πραγματα απο τα "ταματα" που απεικονιζουν το μελος που εχεις κανει ταμα να αποκατασταθει κτλ, δεν εχει χωρο να μπει ουτε κεφαλι νεογεννητου.

Α καλα οχι οτι ειμαι θρησκος απλα μου αρεσει το ευλαβικο κλιμα.

mahler76 είπε...

Moy αρέσει που περνάς καλά μικρούλη. Καλημέρααααα

{.πavλος.} είπε...

.wraio gia ekdromoula.

.elpizw na perases omorfa x8es...perimenw reportaz...:p

kalimeraaaaa...
h.u.g.Z.z & k.i.s.s.e.s

Skouliki είπε...

χμ..σαν τον κιτσο καταντησες και εσυ χαχααχχαχα

καλημερα βρε

One Happy Dot είπε...

mmm....καλοκαίρι, αποδράσεις, παρεϊτσα, καλό φαγάκι...τέλεια! Να περνάς πάντα τόσο όμορφα! φιλί!

Strahd είπε...

Χρειάζομαι επειγόντως μια τέτοια εκδρομή κι εγώ.... :(

Φιλάκια πολλά.

PN είπε...

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάτω αό αυτό το βράχο πέρναγε δρόμος. Τέλειο!!!

Καλά να περάσεις και προσέξτε μην το κάνετε Blair Witch Project!!!!

ειρηνη είπε...

Αχ τι ωραία που είναι? Και αν φύγεις που θες μετά που θα πηγαίνεις τόσο όμορφες εκδρομές??

Aviator είπε...

Τέτοιες πολυτέλειες να είχαμε και μεις εδώ..

Πολύ όμορφα τοπία.. ειδικά μια βόλτα με το αμάξι είναι ότι πρέπει για να κάνεις αυτού του είδους "μεταβάσεις"..

Καλημέρα.

Hfaistiwnas είπε...

Kαλησπέρα!

@ProFyLaKtiKo, να περάσεις και προς τα εδώ, είναι αλήθεια ότι έχουμε απίστευτες τοποθεσίες!!! Φιλιά!!

@semilingualist, ευχαριστώ, να 'σαι καλά!! Περάσαμε υπέροχα, ήταν βέβαια κάπως κουραστικά αλλά πολύ καλά!! Και κουτσομπολέψαμε, αλλά λίγο, δεν ξέραμε και πολλά τελικά!

@Τομ Σόγιερ, Καλωσόρισες! Όχι δεν είναι ψεωτοπροχώ! χαχαχα καλά τα λες, περίμενα ότι θα λέγαμε πιο πολλά βέβαια, αλλά όπως αποδείχτηκε κανένας δεν γνώριζε τίποτα σχεδόν.. πάντως είχαμε και γάμους και γεννήσεις! χιχιχι! Φιλιά!!

@x-oyranoy, Ουρανέ, έχω πάψει προ πολλού να ζαλίζομαι οπότε και δεν χρειάζομαι δραμαμίνες! Έχει πολλές στροφές όμως.. Κλιματισμός δεν χρειάζεται μην ανυσηχείς! Έχει πολύ ήπιο καιρό! Είναι όλο άσφαλτοστρωμμένο εδώ και χρόνια, αλλά πάντα κατηφόρα ήταν βρε, δεν έχει ανηφόρα για το μοναστήρι..
Και επίσης η εικόνα αυτή δεν έχει τάματα.. όσο τη θυμάμαι εγώ απλή ήταν, δεν είχε τίποτα πάνω της.. ίσως τα κάνανε ρευστό θα μου πεις.. δεν θυμάμαι.. Μάκια!

@mahler76, thanks επίσης να περνάς καλά!!!

@.πavλοs., ρεπορτάζ; Τι είναι αυτό; χιχι! Θα δούμε! Πέρασα πολύ καλά αν και έχω κάτι πόνους στο γόνατο που φαντάζομαι περαστικοί είναι!!! Φιλιά!!

@skouliki, Κίτσο; Της Γκόλφως ή Kitsomitso? xixi! Καλησπέρα!

@One happy dot, Επίσης Ντότ!!! Να περνάς καλά!

@Strahd, Τι να σε κάνω καλέ μου, κάηκε και η Πάρνηθα... Να κάνεις απόδραση προς την ηπειρωτική Στερεά!!! Έχει απίστευτα μέρη!

@VK, Τι είναι αυτό; Αααα πράγματα που δεν ξέρω δεν τα κάνω, είπαμε να δοκιμάζουμε αλλά όχι και εντελώς στο άγνωστο! Και όμως περνάει δρόμος, που να δεις μετά τα μεσάνυχτα πως είναι! Πίσσα σκοτάδι!!!

@ειρηνη, γειά!!! Έχει και εκεί που θα πάω.. απ' ότι έμαθα!! Αλλά πάντα θα υπάρχει χρόνος για διακοπές στο χωριό!!

@Aviator, γεια!!!! Ωραίες μεταβάσεις ναι... άλλο να το ζεις και άλλο να το βλέπεις.. :)
Πολυτέλεια.. για κάποιους ναι είναι.. αλλά μπορείτε να τις αποκτήσετε με μία βόλτα ή εκδρομή.. θέληση να υπάρχει!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία.
Αναψε και ενα κερακι για μας..
Να προσεχεις και να μας φέρεις νεα και πολλες φωτό!!!

Ταχυδρόμος! είπε...

Είσαι πολύ μπροστά..

Ανώνυμος είπε...

Hfaistiwnas στο Καρπενήσι έχω παέι αρκετές φορές, είναι από τις περιοχές που με γεμίζουν. Στη μονή πήγα μόνο μία φορά. Δεν ήταν οι στροφές ή ο κακός δρόμος (τότε που πήγα) όσο οι πέτρες που έπεφταν. Με ανατριχιάζει η ιδέα να εισπράξω στο παρμπρίζ καμιά πέτρα ασχέτους μεγέθους.
Πάντως στο προσκύνημα της εικόνας ήταν πλάι στην εικόνα μία καλόγρια και μετά από κάθε προσκυνητή, σκούπιζε το σημείο που ακουμπούσαν οι προσκυνητές. Μου άρεσε πολύ αυτή η διαδικασία.
Ένα άλλο που μου αρέσει και δεν παραλείπω κάθε φορά που θα έρθω στο Καρπενήσι είναι ο κοκκινιστός κόκορας με μακαρονάδα.
Είσαι πολύ τυχερός που κατοικείς στο υπέροχο αυτό μέρος. Να είσαι καλά gskastro

Ανώνυμος είπε...

Τι όμορφα που είναι!! Θα 'θελα ένα σπίτι σε μια απομονωμένη ραχούλα στο βουνό! :-)

Καλά κάνεις που πας να προσκυνήσεις... Όλοι μας πρέπει λίγο πολύ...! :-Ρ
Αυτή η ευλάβεια σ' εκείνα τα μέρη είναι πολύ ωραία... Ηρεμείς... Γαληνεύεις...

Φιλάκια

Hfaistiwnas είπε...

@Aunt Donna, πήγα και γύρισα θεία, θα ανάψω την επόμενη φορά θεία!! Θα κάνω ένα ποστ με λίγες φωτό..

@Ταχυδρόμοοοοοοοοοος ! !, πολύ μπροστά; Ελπίζω να είμαι..

@gskastro, έχεις δίκιο, πέφτουν πολλές πέτρες και αυτό επειδή είναι μέσα στα βράχια ο δρόμος. Περπατούσαμε το βράδυ και τις ακούγαμε να κυλάνε. Ακόμη εκεί είναι η μοναχή.. δεν ξέρω αν είναι η ίδια, αλλά πάντα εκεί τη βλέπω..
Κόκορας; Πρώτη φορά το ακούω, οι περισσότεροι μόνο τα ντόπια λουκάνικα θυμούνται..
Καλά είναι, αλλά για μένα όχι και τόσο.. ;) Φιλιά και ευχαριστώ που πέρασες!

@Alexis, χαχα και εγώ θα ήθελα αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία και με πιο κατασταλαγμένο μυαλό... :)
Όλοι πρέπει ναι...!

hourglass είπε...

Δεν έχω έρθει καθόλου από εκείνα τα μέρη, αλλά βλέπω ότι είναι πανέμορφα! Να λοιπόν μια ενδιαφέρουσα πρόταση αντί της παραλίας.. :)

jg είπε...

mporei na pw kotsana...alla yparxei agios prousos??? kotsana e?
anyway, kala na perasete!!

Μπουρμπουλήθρα είπε...

Ωραιο ταξιδακι! Να περνας ετσι ωραια παντα και να μας ταξιδευεις! Καλημερα!

b|a|s|n\i/a είπε...

η επόμενη ανάρτηση να είναι με όλα τα κουτσομπολιά. λολ. πρέπει να είναι απίστευτη διαδρομή. ειδικά αυτό ο βράχος στο βιντεάκι.
και κάτι άλλοι που τόσος όγκος στηρίζεται σε ένα μικρό σημείο μόνο.
είναι ωραίες αυτές οι διαδρομές που σου αδειάζουν και σου φωτίζουν το μυαλό. και ας είναι σε γνώριμα και συνηθισμένα μέρη.
φιλιά πολλά!!

kat. είπε...

πολύ όμορφες φωτογραφίες..
κάτι με έχει πιάσει και εμένα και απαθανατίζω τα πάντα!
τελικά η ελλάδα έχει ομορφιές! μακάρι να μπορούσαμε να τις εκμεταλευτούμε συχνότερα!

Hfaistiwnas είπε...

@hourglass, :) εσείς ελάτε προς τα εδώ, είναι πολύ ωραία! Εγώ πάντως θέλω παραλία!!!! Δεν θέλω να μην πάω και φέτος!!

@P.O.V of a G, όχι δεν υπάρχει!!! Η εικόνα ήρθε απο την Προύσα της Ανατολής (Τουρκία), Ονομάστηκε Παναγία η Προυσιώτισσα.. και το χωριό πάνω απο το μοναστήρι Προυσός. :)

@Μπουρμπουλήθρα, καλησπέρα!!! Ευχαριστώ να περάσεις καλά στις διακοπές σου!!!

@b|a|s|n\i/a, δεν θα έχει κουτσιμπολιά! χεχε! Αυτά απο κοντά! Αδειάζεις ναι! Κάθαρση..

@ kat., απο τότε που πήρα μηχανή δεν την ξεχνώ (εντάξει την ξεχνώ), βγάζω ότιδήποτε!!! Οι ανεκμετάλλευτες είναι καλύτερες!!!

turigr είπε...

Πρόπερσι τον Αύγουστο επισκέφτηκα τα μέρη σας και πήγα για προσκύνημα στην Παναγία. Μου άρεσε πολύ η διαδρομή, το τοπίο, η μονή! Είσαι πολύ τυχερός Ηφαιστιωνάκο που ζεις μέσα σε αυτή την ομορφιά κι ας παραπονιέσαι πολλές φορές. Καλό Σ/Κ!

fpboy είπε...

καλά έχετε και εσείς κάτι μέρη υπέροχα!!!

tovenito είπε...

θα με κάνεις να αρχίσω να αναθεωρώ τις απόψεις μου περί βουνού. εγώ είμαι των χαμηλών υψομετρικών. θέλω να είμαι ένα με τη θάλασσα. όμως η φύση σε αυτά τα μέρη πραγματικά ζωγραφίζει..
υγ ελπίζω να έφτιαξε η διάθεσή σου.
να μην έχεις ακόμη μούτρα σε όλους! λολ!

KitsosMitsos είπε...

Πολύ καλή η εκδρομή σας! Ειδικά εκεί στο Κλειδί με το βράχο είναι τρομερό το τοπίο!
Καλές βόλτες γενικότερα εύχομαι!

KitsosMitsos είπε...

Και μόλις τώρα είδα το σκουληκοσχόλιο! Βρε δεν ντρέπεστε λέω εγώ :-)

Hfaistiwnas είπε...

@turigr, xaxa συνέχεια παραπονιέμαι καλέ μου! χεχε! Είναι πολύ ωραία δεν αντιλέγω.. αλλά δεν θα μπορούσες να ζήσεις εδώ!

@fpboy, thanks!!!!! Έχουμε έχουμε!

@tovene592, και εγώ των χαμηλών έγινα.. άλλο που κλείστηκα εδώ.. όπως και να έχει το απολαμβάνω.. δεν παύω να έχω το νου μου αλλού όμως.. καλά είμαι τώρα, ευχαριστώ πολύ!!

@KitsosMitsos, ένα αθώο σχολιάκι έκανε το Σκουλικάκι! :) Αν έχεις πάει θα ξέρεις.. είναι τρομακτικό.. με την έννοια του δέους.. :)